недеља, 28. јул 2013.

"10 minuta" škampi


























Probajte ove pikantne škampe u Szechuan stilu. Spremaju se svega 10 minuta. Za dve osobe:

  • 300 grama smrznutih gambora (Odmrznite ih i ocedite višak tečnosti.)
  • 200 grama skuvanog pirinča (Dobro isperete pirinač pod mlazom hladne vode. Stavite ga da se kuva na najslabijoj vatri. Dve i po šolje vode na šolju pirinča. Kad uvri sva voda - gotov je. Može se poslužiti i hladan.)
  • kašika ulja
  • tri kašike soja sosa
  • kašika meda
  • kašika kečapa
  • kašika krupne ljute aleve paprike
  • prstohvat bibera
  • prstohvat samlevenog korijandera
  • kašičica narendanog đumbira
  • kašičica sitno seckanog belog luka
  • 200 ml vode
  • kašičica gustina
  • malo sitno seckane nane (Ovo sam dodao da malo "ubijem" jačinu sosa. I da složim sa dekoracijom od nane.)


Vreme pripreme: 10 minuta!
Težina: mnogo lako.

U voku ili jednostavnije na teflonskom tiganju, na malo ulja 5 minuta pržite škampe. Dobro umutite vodu, gustin i sve ostale sastojke, pa prelite preko škampa. Neka vri još 5 minuta. 

Poslužite preko kuvanog pirinča.




"10 minutes" shrimps

Serves for two:

  • 300 grams of shrimps
  • tablespoon oil
  • three tablespoons of soy sauce
  • tablespoon honey
  • tablespoon of ketchup
  • big spoon hot ground red pepper
  • pinch of pepper
  • pinch of minced coriander
  • teaspoon grated ginger
  • teaspoon finely chopped garlic
  • 200 ml of water
  • tea spoon of corn starch
  • some finely chopped fresh mint 



Preparation time: 10 minutes!
Weight: easy.

In a wok or simply in the teflon pan with a little oil fry the shrimp 5 minutes. Mix well water, starch and other ingredients, then pour over the shrimps. Let it simmer for another 5 minutes.


Serve over cooked rice.