недеља, 28. април 2013.

Mulligatawny soup


























English translation is at the bottom of the page, just above the photo of The Soup Nazi.

Iz 116-te epizode serije Seinfeld,  The Soup Nazi.  U kojoj onaj brka pravi najbolje supe na svetu, ali ima vrlo stroge principe oko načina naručivnja. Pa ako pogrešite: No soup for you!

Inače u Seinfeldu pominju 10-ak supa. Već sam spremao mushroom barley soup, iz 93-će epizode, The Soup. Gde Jerry izvodi na večeru kolegu komičara koji naruči samo supu, posle čega tvrdi da mu Jerry i dalje duguje večeru, jer supa nije večera. Na to Elaine kasnije kaže: "Da je bar bila mushroom barley supa..." Recept za ovu supu:

http://blog-chef.blogspot.com/2013/01/mushroom-barley-soup.html

Da se vratim na današnju supu. Recept je poreklom iz Indije. Naziv u prevodu na engleski znači "Pepper water". Pravi se sa piletinom (ili recimo svinjetinom ili jagnjetinom), kari prahom, pirinčem i jabukama. Za 4 osobe:
  • pileći file (recimo 2 komada, možda oko 300 grama), iseckan na kockice
  • jedna zelena jabuka, naseckana na kockice 
  • jedna šargarepa, iseckana na kolutove
  • komad celera (recimo koliko i šargarepe) iseckan na kockice
  • glavica crnog luka, sitno naseckana
  • 2 čena belog luka, iseckani na listiće
  • kašičica karija
  • velika kašika brašna
  • ravna kašičica bibera (može pola crni pola beli biber), sveže samleven
  • kašičica kima
  • 2-3 kašike maslinovog ulja
  • 20-ak grama maslaca
  • oko 750 ml pilećeg bujona (Ne morate ga praviti posebno, jednostavno kad dodate vodu ubacite dve kocke za supu.)
  • malo svežeg peršuna za dekoraciju (Ja sam umesto toga sitno naseckao zeleni deo mladog belog luka, lepo.)
  • kašika pirinča

Vreme pripreme: oko 45 minuta.
Težina: lako.

Na malo maslinovog ulja, na srednjoj temperaturi, propržiti malo crnog luka. Dok ne dobije zlatnu boju. Dodajte šargarepu i celer. Dodajte piletinu. Dodajte beli luk. Pržite sve to 10 minuta. Dodajte pirinač. Dodajte kari, biber, kim i malo maslaca. Kad se maslac rastopi dodajte brašno. Pržite još 5 minuta. Nalite bujonom, odnosno dodajte 750 ml vode i dve pileće kocke za supu. Neka krčka 20-ak minuta. Pred kraj dodajte jabuku.

Meni je bila savršena ovako. U originalu bi po serviranju trebalo dodati malo zagrejane neutralne pavlake. Takođe može se dodati malo limunovog soka.



Serves for 4:
  • chicken filet (say 2 pieces, maybe about 300 grams), diced
  • one green apple, chopped into cubes
  • one carrot, sliced ​​into rings
  • piece of celery (such as the carrot) diced
  • onion, finely chopped
  • 2 cloves garlic, chopped into slices
  • teaspoon curry
  • tablespoon flour
  • flat teaspoon pepper (can be half black half white pepper), freshly ground
  • teaspoon caraway
  • 2-3 tablespoons olive oil
  • about 20 grams of butter
  • about 750 ml chicken broth (do not need to make special, just add water when you insert two dice for the soup.)
  • some fresh parsley for decoration (I'm fine naseckao instead of young green garlic, fine.)
  • tablespoon of rice
  • pinch of thyme

Saute onions, celery, carrot, olive oil and butter in a large soup pot. Add flour and curry, and cook 5 more minutes. 

Add chicken stock, mix well, and bring to a boil. Simmer about 1/2 hour.
Add apple, rice, chicken, salt, pepper, garlic and thyme. Simmer 15-20 minutes, or until rice is done.
When serving, add hot cream.