субота, 6. април 2013.

Punjeni šampinjoni


























English translation is at the bottom. 

Za 2 osobe potrebno:

  • pakovanje šampinjona 
  • 50 grama dimljene slanine
  • 50 grama kačkavalja
  • pola pakovanja "buđavog" sira, oko 50 grama
  • prstohvat soli
  • sveže samleveni crni biber
  • prstohvat origana
  • malo sitno seckanog mladog belog luka, zeleni deo
  • malo sitno seckane zelene ljute papričice
  • 50-ak ml maslinovog ulja


Vreme pripreme: oko 30 minuta.
Težina: lako.


Odvojite "šešire" od "drške". "Šešire" poređajte u tepsiju premazanu sa malo maslinovog ulja. Ja imam neku malu, obloženu teflonom, čini se idealna za ovako nešto. "Drške" sitno naseckajte i njima napunite "šešire". Preko dodajte sitno seckanu slaninicu. Dalje...


Ja sam pravio dve vrste. U polovinu šampinjona sam stavio po komadić plavog sira. U drugu polovinu sitno seckanu zelenu ljutu papričicu, mladi beli luk i prstohvat origana.



To su moje dve kombinacije. Može bilo šta drugo. Pada mi na pamet maslac izmešan sa bosiljkom i ruzmarinom. Ili sa estragonom. Ili aleva paprika... Možda da podlijete sa pola čaše belog vina itd. Znači sitno seckane "drške" i slaninica u sve, pa onda nešto po vašem izboru. Ostaje samo da preko svega narendate kačkavalj, prelijete sa malo maslinovog ulja i pečete u rerni oko 25 minuta na 200 stepeni C. 


Po serviranju sam preko ovih sa plavim sirom stavio još komadić istog, a preko ovih sa origanom po listić svežeg origana. Onda sam sve nehajno poprskao maslinovim ulje. Ide mi ovo, nema šta.


Evo još  jedne stare ideje - napravite ih sa pestom. 











Staffed button mushrooms

Serves for two:


  • package of button mushrooms
  • 50 grams of smoked bacon
  • 50 grams of cheese
  • half-packing "moldy" blue cheese, 50 grams
  • pinch of salt
  • freshly ground black pepper
  • pinch of oregano
  • little bit of finely chopped young garlic, green part
  • some finely chopped green chillies
  • bout 50 ml olive oil



Preparation time: 30 minutes.
Weight: easy.



Separate the "hats" from the "handle". Put "hats" in a baking pan coated with a little olive oil. Fill "hats" with finaly chopped "handles", than  add finely chopped bacon. 

I made ​​two combinations. In half of the mushrooms I put pieces of blue cheese. In the second half I put the finely chopped green chili peppers, young garlic and a pinch of oregano.


These are my two combinations. You can use anything else. It comes to my mind: butter mixed with basil and rosemary, or tarragon, or cayenne pepper ... Maybe pesto. It remains only to put over some grated cheese and some olive oil.  Bake in the oven for about 25 minutes at 200 degrees C.