петак, 25. јануар 2013.

Mushroom barley soup


























Znate epizodu Seinfelda - The Soup? Gde raspravljaju o tome da li se supa računa kao večera ili ne. I gde Elaine kaže: "...da je bar mushroom barley..." Inače vrlo bogata, zdrava i hranljiva supa, koja bi mogla da bude ceo obrok. Lako se sprema. Za četiri osobe:

  • pakovanje šampinjona
  • dve šake ječmenih pahuljica (Trebao bi ječam. Pa se onada supa duže kuva. Otpilike 1 sat, da ječam omekša.)
  • jedna šargarepa
  • pola korena celera (Trebalo bi šaka sitno seckanog struka celera; nisam imao.)
  • glavica crnog luka
  • dva-tri čena belog luka
  • šaka sitno seckanog praziluka
  • 2-3 kašike maslinovog ulja
  • so i biber po ukusu
  • goveđi bujon (Kocka za supu, za 1 litar.)
  • malo sušenog vlašca
  • malo prepečenog hleba


Vreme pripreme: oko 45 minuta.
Težina: srednje-teško.

Na maslinovom ulju pržimo sitno seckan crni luk. Dok ne postane staklasto providan. Dodamo sitno seckan beli luk, na kockice seckanu šargarepu i celer; sitno seckan praziluk. Dodamo i šampinjone iseckane na listiće. Kratko propržimo i nalijemo litrom bujona. Neka vri 30-ak minuta. Dodamo so i biber. Dodamo i ječmene pahuljice i sklonimo sa vatre. Damo koji minut pahuljicama da nabubre i poslužimo. Odozgo malo sušenog vlašca.