среда, 22. мај 2013.

Špikovan svinjski but

























Za 4 osobe:

  • komad svinjskog buta, oko 1kg
  • 10-ak čenova belog luka
  • oko 100 grama dimljene slanine iseckane na komadiće veličine čena belog luka
  • kašika-dve maslinovog ulja
  • pola čaše vode (Mada bi moglo i belo vino.)
  • 2-3 kisela krastavčića iseckana kao slanina
  • kašika bibera u zrnu
  • so i biber po ukusu
  • ovde je korišćen  i jedan od onih gotovih začina, tipa "za sočnu svinjetinu iz rerne"
  • 10-ak mladih krompirića


Vreme pripreme: oko 2,5 h.
Težina: lako.

Na komadu svinjskog buta oštrim nožem napravimo 10-ak dubokih zareza. U svaki ubacimo po čen belog luka, komadić slaninice, komadić kiselog krastavčića i 2-3 zrna bibera. Meso dobro posolimo i pobiberimo. Dodatno začinimo gotovom kombinacijom začina za svinjetinu. Ja ne volim te gotove kombinacije ali u poslednje vreme kuva moj tata Old Chef. Ja nešto ne stižem. Nije ni bitno, ispalo je vrlo ukusno. Znači kad je začinjeno ubaci se u neki pekač sa poklopcem. Lepo ako imate neki zemljani. Polije se sa malo maslinovog ulja. Podlije sa malo vode - pola čaše. Poklopi i peče u rerni na 200 stepeni C oko 2,5 h. Poslednjih 45 minuta oko mesa poređajte mlade krompiriće. Da se ispeku i upiju malo safta od mesa. 

Evo jednog malo drugačijeg recepta sa svinjskim butom. Ovde sam koristio senf i pivo, ali sve je to slično. Pogledajte:

http://blog-chef.blogspot.com/2013/11/svinjski-but-trnjina.html


3 коментара:

  1. Na sličan način radim svinjsku lopaticu, samo što nikad ne dodajem krumpir zbog onog soka koji se stvori oko mesa pa mi to posluži kao umak

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pa da, ali ovako krompir upije svu mast. Pa holesterol, pa trigliceridi... Pa špricer :)

      Избриши
  2. Анониман26. март 2020. 23:18

    Sad cu da probam napraviti.

    ОдговориИзбриши