петак, 28. децембар 2012.

Meatballs & spaghetti





























English translation at the bottom of the page. Morao sam da stavim ovaj engleski naziv, jer mi špagete sa ćuftama ne zvuči kako treba, a imam i drugi razlog. Za meatballs & spaghetti sam čuo pre više od 10 godina, nevezano za kuhinju i kuvanje. Na vežbama iz histologije. Naime, kolonije gljivice Candida albicans, pod mikroskopom imaju izgled koji se opisuje upravo kao - meatballs & spaaghetti. Zanimljivo kako nevažne informacije ostanu trajno urezane u pamćenju. Ovo je ustvari nešto poput bolonjeze sosa, isti su sastojci, samo što je meso u vidu ćuftica umesto u samom sosu. Nego, sastojci za dve osobe:

  • špagete oko 1/3 do 1/2 pakovanja od  500 grama
  • 200 grama mlevenog mesa (svinjetina i junetina pola-pola)
  • jedan paradajz
  • 50-ak ml soka od paradajza (Onaj gusti sok iz tetrapaka. U opciji su svakako paradjz pire ili pelat. Može i kečap; to mi se najmanje sviđa jer kečap nosi neki svoj ukus koji može da dominira u sosu)
  • manja glavica crnog luka
  • dva čena belog luka + jedan za u ćufte
  • 2-3 kašike parmezana za dekoraciju + dve za u ćufte
  • so i biber po ukusu
  • sveže samleveni muskatni orah po ukusu
  • 50-ak ml crnog vina
  • kašičica šećera
  • po želji kašičica čili sosa (ili malo čilija u prahu)
  • malo svežeg peršuna za dekoraciju, vidite kako lepo izgleda
  • 4-5 kašika maslinovog ulja
  • malo ruzmarina


Vreme pripreme: oko 30 minuta.
Težina: srednje teško.

U 200 grama mlevenog mesa umešajte malo sitno seckanog belog luka, dve kašike parmezana, so i biber po ukusu, po želji i malo čilija u prahu. Napravite 10 malih loptica. Propržite ih na maslinovom ulju, dok ne porumene sa svih strana. Izvadite iz ulja i odložite. U tiganj sada ubacite sitno seckan crni i beli luk, kratko pržite. Stišajte vatru.

Na drugoj ringli u drugu šerpu sipajte vodu i pustite da provri. Paradajz zasecite u krst sa donje strane, pa ga ubacite na minut u vrelu vodu. Zatim ga ohladite pod mlazom hladne vode. To će omogućiti da se lako oljušti. Uklonite deo sa semenkama a ostatak naseckajte na kockice i ubacite u tiganj sa lukom. U vodu sada stavite kašiku-dve  maslinovog ulja i prstohvat soli. Ubacite špagete nek se kuvaju oko 8 minuta. 

Za to vreme završite sos. Znači. stavili ste kockice paradajza, sada dodajte paradajz sok, crno vino; ruzmarin, so, biber muskatni orah po ukusu, šećer. Stišajte vatru i ostavite da se krčka 10-ak minuta. U međuvremenu vratite i loptice od mesa. Neka se ukrčka u lep gust sos.

Servirajte špagete. Prelijte ih sosom i lopticama od mesa. Dodajte odozgo parmezan i koju kap maslinovog ulja. Možete narendati još malo muskatnog oraha. Ukrasite peršunom. 


Meatballs & Spaghetti
Serves for two:
  • black spaghetti, about 1/3 to 1/2 of 500 grams pack
  • 200 grams of minced meat (pork and beef half-half)
  • one tomato
  • 50 ml of tomato juice
  • 1 small onion
  • two cloves of garlic, plus one for the meatballs
  • 2-3 tablespoons parmesan cheese for decoration + two for the meatballs
  • salt and pepper to taste
  • freshly ground nutmeg to taste
  • 50 ml red wine
  • teaspoon of sugar
  • some fresh parsley for decoration
  • 4-5 tbsp. olive oil
  • little rosemary



Preparation time: about 30 minutes.
Weight: moderate.

In 200 grams of minced meat, stir a little finely chopped garlic, two tablespoons parmesan cheese, salt and pepper to taste. Make 10 small balls with your hands. Fry them in olive oil until golden brown. Remove from oil and set aside. In a frying pan put a finely chopped onion and garlic, fry briefly. Medium heat.

In another saucepan pour the water and bring it to boil. Put in tomato for one minute. Then cool it under cold running water. This will allow you to easily peel it off. Remove some of the seeds and chop it  into cubes. Add to the pan with the onions. In the water now put a tablespoon or two of olive oil and a pinch of salt. Add spaghetti and let them cook for about 8 minutes.

Just enough  time to finish the sauce. Put in tomato juice and red wine, rosemary, salt and pepper to taste, nutmeg, sugar. Turn down the heat and allow to simmer for 10 minutes. Meanwhile, put back meatballs. Let it simmer to make a nice thick gravy. Serve it over spaghetti.