петак, 30. март 2012.

Slatko-ljute kuglice





























Za dve osobe:

  • 50 grama badema (ubačeni na kratko u vrelu vodu, oljušteni i krupnije naseckani)
  • oko 200 grama mlevene junetine
  • jedan čen belog luka, sitno naseckan
  • dve kašičice narendanog svežeg đumbira
  • jedno jaje
  • kašičica susamovog ulja
  • kašika Hoisin sosa (kineski sos za roštilj) ili Oyster sosa
  • so i biber po ukusu


Za slatko-ljuti sos:
  • 2-3 crvene ljute papričice - sitno naseckane
  • jedan čen belog luka - sitno seckan
  • kašika Tabasko sosa (ili nekog drugog čili sosa)
  • kašika nekog džema ili marmelade
  • kašičica sirćeta (Umeboshi)
  • 3-4 kašike soja sosa
  • biber
  • pola kašičice gustina razmućenog u šolji vode (do 100 ml)


Izblanširati pa krupnije naseckati bademe. Izmešati sa junećim mlevenim mesom, sitno seckanim belim lukom i đumbirom. Dodati jedno jaje, sos od ostriga, malo susamovog ulja, so i biber. Napraviti kuglice, pa pržiti u dubljem tiganju (wok), na dosta ulja.

Ocediti višak ulja iz wok-a. Naseckati crvenu ljutu papričicu. Proporžiti je kratko. Dodati malo belog luka. Dodati kašiku nekog džema ili marmelade, kašiku nekog čili sosa, kašičicu sirćeta, soja sos, so i biber. Dodat i pola šolje vode sa kašičicom kukuruznog skroba, pa kratko kuvati dok sos ne dobije potrebnu gustinu; ne postane sjajan i providan. Preliti kuglice.

Inače sve sastojke koje pominjem možete naći kod Kineza u Bloku 70, u jednoj maloj radnji. Takođe, u Merkatoru i Veru.






Teleći mozak & tartar sos





























Za 4 osobe:

  • kilogram junećeg mozga
  • 200 grama brašna
  • 200 grama prezle
  • dva jaja
  • malo soli i bibera
  • ulje za prženje


Tartar sos:

  • 100-ak grama kiselih krastavčića
  • jedna glavica crnog luka
  • 1 čen belog luka
  • kašika-dve sitno seckanog svežeg peršuna
  • 100-150 grama majoneza
  • kašika senfa
  • 2-3 inćuna
  • koja kap liminovog soka
  • malo soli i bibera


Vreme pripreme: oko 1 sat.
Težina: srednje-teško.


Potrebno je najpre očististi mozak. Što znači, ukloniti opnu i sitne krvne krvne sudove sa površine i iz brazdi. Što me vraća u studentske dane, mada ono nije bio juneći mozak...









Onada ga isečemo, uzduž. Svaki ovaj komad na recimo tri-četiri parčeta.





Sada svako parče ide najpre u brašno, pa u umućeno jaje, pa u prezlu. I onda na prženje u teflonski tiganj sa dosta ulja.








Pržimo na srednjoj temperaturi ("dvojka"). Po 15-20 minuta saobe strane. Naravno treba mu mnogo manje, ali više volim da ga dobro termički obradim. Ne smeta mu.








Za tartar možemo narendati crni luk i krastavčiće, pa ih pomešati sa sitno seckanim belim lukom i inćunima, i dodati majonez, senf i ostale sastojke. Ja sam se odlučio da crni luk naseckam sitno, a krastavčiće na kockice.





















Mozak možete spremati i u PIVSKOM TESTU: Pomešati tri-četiri velike kašike brašna, malo praška za pecivo, sa pola čaše piva i dva žumanceta. Dobro umutiti. Belance, u posebnoj činiji, dobro umutiti u čvrstu belu penu. Penu uz oprezno mešanje dodati u smesu od piva, brašna i žumanceta. Komade 

telećeg mozga umakati u dobijenu smesu (gustine kao ona za palačinke), pa pržiti na teflonskom tiganju.

Krojcfeld-Jakob?


Holesterol?