петак, 23. март 2012.

Jagnjetina i marokanski pirinač
























Potrebno: 

  • jagnjeći but
  • 6-7 manjih čenova belog luka
  • 6-7 iglica (listova?) ruzmarina
  • biber u zrnu
  • komadići dinljene slanine (nije baš marokanski, ali ako neko voli)
  • 2-3 kašike ulja
  • 150 ml vode (ili piva)
  • so i biber po ukusu

Za dodatak:
  • šolja pirinča
  • dve i po šolje vode
  • pola kašičice šafrana
  • so i biber po ukusu
  • dve-tri suve smokve, seckane na kockice
  • 3-4 suve kajsije, seckane na kockice
  • 2 kašike suvog grožđa
  • 4-5 urmi, oslobođenih od koštica i naseckanih na kockice




Jagnjeći but. Vrhom noža napraviti 10-ak zareza, pa špikovati belim lukom, biberom u zrnu, ruzmarinom, po želji i komadićima dimljene slanine. Salt & Papper. Peći u rerni, poprskano sa malo ulja, podliveno čašom vode, poklopljeno; otprilike dva sata na 180oC. Skloniti poklopac i završiti pečenje sa 10-15 minuta na 220oC.
  

 

Dodatak. Pirinač pre kuvanja više puta isprati hladnom vodom (tako se zrna neće slepiti u toku kuvanja). Šolju pirinča preliti sa dve i po šolje vode. So i biber. Kada voda proključa, smanjiti temperaturu na minimum ("na jedinicu") i kuvati dok sva voda ne izvri. Na sredini kuvanja, pirinču  dodati malo šafrana, za lepu žuto-narandžastu boju (može i pola kašičice karija); a zatim na kockice naseckane suve kajsije i suve smokve; suvo grožđe i sl.



Uz ovakvo jelo nezaobilazan  je hladan špricer. Tamjanika?

Нема коментара:

Постави коментар